new header

home about music video shows facebook store press contact Image Map

May 30, 2011

New Review of "Molochian" on WingsOfDeath (NL):


Het is al weer een kleine twee jaar geleden dat het Italiaanse Murder Therapy het veelgeprezen album Symmetry of Delirium uitbracht via het Nederlandse Deity Down records. Een schijfje dat vol stond met overrompelende, want brute en toch technische death metal. Voor meer info over de beginjaren van de band verwijs ik graag naar de desbetreffende review. Direct na de release van het debuut begon de band met schrijven aan nieuw materiaal, zelf vonden ze dat hun drang tot experimenteren niet voldoende tot uiting was gekomen. Gedurende het jaar 2010 werd vooral veel opgetreden en ging het schrijfproces voor nieuw materiaal gewoon door. Zodoende is er inmiddels een karrenvracht aan nieuwe songs beschikbaar en is de band klaar voor de volgende stap.

In juli van dit jaar wil Murder Therapy dan ook gaan beginnen met de opnames voor de opvolger van het debuutalbum. Ondanks wat marginale bezettingswisselingen is er muzikaal blijkbaar toch wel een en ander veranderd bij de band. Dat lijken ze zelf ook te beseffen, aangezien ze hebben besloten om tussen de twee albums een (tweede) tussendoortje uit te brengen om het publiek op de hoogte te houden van de vorderingen op muzikaal vlak. Eerder werd al een promo uitgebracht met twee nummers, mede ingegeven door de zoektocht naar een nieuw label. De viertrack EP Molochian is in april in een paar dagen tijd opgenomen en wordt, nog altijd in eigen beheer, digitaal wereldkundig gemaakt (als download via de bandcamp site).

Was de death metal van Murder Therapy op Symmetry of Delirium al technisch, voor Molochian moeten we toch echt termen als progressief en experimenteel van stal gaan halen. De basis van de muziek is nog steeds intense death metal, in dat opzicht vormt deze nieuwe EP geen complete stijlbreuk met het verleden. Maar de band freakt er zo op los dat het wat luisterbeurten kost om dit in me op te nemen. Veelzeggend was de reactie van collega Gerben, in eerste instantie was hij als een kind zo blij met nieuw werk van Murder Therapy (waarmee hij al eens het podium heeft mogen delen). Vervolgens bleek de band deze brutal death metal veteraan toch behoorlijk te hebben zoekgespeeld wegens te experimenteel (grapje, Gerben).

Moloch opent de EP dan ook als een kudde op hol geslagen vee, het woord overrompelend valt bij mij nogal regelmatig als ik het over Murder Therapy heb, en terecht! Want dat is en blijft wat hun muziek met mij doet. Moloch en Unvacuity zijn twee korte felle tracks waar de band lustig op los experimenteert met tegendraadse edoch verfrissende ritmes. In Vescara zit een stuk subtieler in elkaar, hier gaan de klassieke songstructuren nog wat verder op de schop. Het toppunt van experimenteerdrift bereiken we met het afsluitende Di Luci e Negazioni. Dit is een ruim zeven minuten durende uiting van etnische/folkloristische invloeden. We horen een diversiteit aan percussie instrumenten op een duister bedje van intense soundscape geluiden, gecreƫerd door gitaar/bas effecten. Aanvullend horen we af en toe religieus aandoende gezangen.

Op Molochian lijkt de band wat aan pure kracht en agressie te hebben ingeboet, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de ingenieuze composities en allesbehalve voor de hand liggende songstructuren. Ik kan me voorstellen dat de rechtgeaarde death metal liefhebber met name de afsluiter van de EP angst inboezemt. Toch moet je respect hebben voor een extreme band die op deze wijze durft te experimenteren. Ook dat is extreem. Nu snel nog een label voor deze sympathieke Italianen. http://www.wingsofdeath.net/content/36,13743 (NL)

No comments:

Post a Comment